Jednym z prozdrowotnych produktów spożywczych cieszących się rosnącą popularnością jest japońska herbata matcha. Wiele osób jest zainteresowanych jej regularnym spożywaniem ze względu na właściwości oczyszczające i bogactwo składników wpływających korzystnie na funkcjonowanie organizmu. Nie każdemu jednak przypada do gustu gorzkawy, trawiasty smak klasycznie przyrządzonej zawiesiny. Jakie są alternatywne sposoby spożycia matchy?
Letnie orzeźwienie
Ze względu na coraz ostrzejsze słońce i upalne lata, popularność zyskują tradycyjne napoje, takie jak kawa czy herbata, jednak przyrządzane metodą cold brew, czyli za pomocą ekstrakcji na zimno. Herbatę matcha również można przygotować w ten sposób, uzyskując orzeźwiający napój o delikatniejszym smaku. Możliwe jest zastosowanie alternatywnych sposobów spieniania herbaty, wykorzystując spieniacz do mleka lub shaker do koktajli zamiast klasycznego bambusowego pędzelka. Łyżeczka proszku zalana szklanką zimnej wody, po odpowiednim spienieniu będzie doskonałą bazą dla zdrowych, orzeźwiających koktajli. Tak przyrządzona herbata matcha może zostać wzbogacona kostkami lodu, sokiem z cytrusów czy innymi wybranymi dodatkami, takimi jak kawałki arbuza czy plastry ogórka.
Osoby poszukującej większej odmiany w smaku tej prozdrowotnej zawiesiny mogą do jej zalania wykorzystać ciecze inne niż woda. Herbatę matcha można przyrządzić zarówno na ciepło, jak i na zimno z wykorzystaniem soków lub mleka. Przy wypróbowywaniu nowych sposobów parzenia należy pamiętać, że do prawidłowego przyrządzenia ciecz musi być albo odpowiednio zimna albo w temperaturze około 80 stopni. Zawiesina nie wyjdzie w przypadku zastosowania letnich płynów.
Zastosowanie kulinarne
Ze względu na różny czas zbiorów i sposób obróbki herbata matcha występuje w wielu rodzajach różniących się jakością. Słabsza jakość nie oznacza jednak braku możliwości pożytecznego wykorzystania. Proszek, którego nie używa się do parzenia herbaty, wykorzystywany jest jako dodatek do innych produktów spożywczych. Osoby zainteresowane spożyciem matchy na co dzień, którym nie odpowiada codzienne picie zielonej zawiesiny, mogą skorzystać z jedzenia z dodatkiem tego specyfiku. Na rynku dostępne są różne rodzaje produktów, takich jak makaron, do których dodaje się właśnie kulinarną odmianę zielonego proszku. Ponadto powstaje coraz więcej przepisów na domowe desery i dania z wykorzystaniem tej japońskiej herbaty. Możliwość wkomponowania jej praktycznie w każdy posiłek umożliwia regularne spożycie bez konieczności przyrządzania sposobem tradycyjnym.