Własna uprawa warzyw czy owoców wymaga odpowiedniego przygotowania gleby, którą należy rozpocząć już w sezonie poprzedzającym siew i sadzenie. Ziemia musi bowiem nabrać pożądanych właściwości i zostać spulchniona. Przy uprawach znaczenie ma również pH gleby - najlepiej, by było na poziomie neutralnym, zapewniając pożądany wzrost dla wielu różnych gatunków roślin.
Przygotowanie gleby pod uprawę
Podczas przygotowania ziemi pod uprawę, koniecznie jest zerwanie wierzchniej warstwy darni (ok. 10-15 cm), usunięcie korzeni i spulchnienie odsłoniętej gleby. Nie jest to prostym zadaniem - przygotowanie kawałka ziemi pod uprawę to ciężka praca, jednak odpowiednio wykonana, przynosi efekty na lata. Na polu powinno się utworzyć wydzielone działki z odpływem wody deszczowej, dzięki czemu nawet podczas ulewnych deszczy woda nie będzie zalegała na odsłoniętej ziemi. Zerwanie darni warto wykonać na wiosnę - do jesieni będzie jeszcze sporo czasu na odpowiednie przygotowanie gleby pod zasiew w kolejnym roku. Z pewnością trawa czy chwasty będą jeszcze odrastać, dlatego spulchnienie gleby będzie trzeba powtórzyć pod koniec sezonu.
Pomiar kwasowości gleby
Nawet początkujący rolnik powinien wyposażyć się w pH metry (takie jak np.: https://www.top-growshop.pl/pol_m_Urzadzenia-pomiarowe_PH-Metry-233.html), które pozwolą na zbadanie poziomu kwasowości gleby. Jest to urządzenie wyjątkowo przydatne dla ogrodników, ponieważ pozwala na przywrócenie równowagi pH gleby. Jeśli w okolicy działki porasta np. skrzyp polny, może to oznaczać, że gleba jest kwaśna. Nie będzie wówczas sprzyjała wysokiemu plonowi owoców czy warzyw, które preferują gleby o zrównoważonym pH. Kwasomierze to proste urządzenia, które pozwala analizować próbkę pobranej gleby i uzyskać wynik już w 60 sekund. PH metry mają kompaktowe rozmiary, są proste w użyciu i nie wymagają baterii, dlatego za ich pomocą można zbadać ziemię na całej wydzielonej działce. W przypadku zbyt wysokiej kwasowości, należy zastosować nawozy wapniowe - efekt ich użycia będzie widoczny w kolejnym roku, dlatego też ważne jest, by przygotowania rozpocząć w sezonie poprzedzającym siew.
Nawożenie
W przypadku zbyt wysokiej kwasowości gleby wskazanej przez pH metry, nawozy wapniowe można zastosować już przy pierwszym przekopywaniu ziemi - dzięki temu będą w stanie przeniknąć do gleby. Jesienią należy ziemię ponownie spulchnić, by przygotować ją pod wiosenną uprawę. Dobrym pomysłem jest zastosowanie wówczas nawozów naturalnych - obornika czy kompostu. Dzięki temu ziemia uzyska cenne składniki odżywcze, które będą mogły zostać pobrane przez rośliny uprawne. Nawożenie wiosną nie przyniesie już takich efektów i uzyskany lon będzie z pewnością niższy.