Na podstawowy komplet sztućców składają się łyżki uniwersalne (do zupy), widelce, noże oraz łyżeczki deserowe. W bardziej rozbudowanych zestawach mogą znaleźć się również widelczyki do deserów, łyżki wazowe czy łopatki do ciasta. Jeśli jednak chcemy, by zastawa stołowa była bardziej bogata, wielu producentów sztućców oferuje również dodatkowe, bardziej specjalistyczne ich rodzaje. Dla przykładu, przeglądając ofertę na oryginalne sztućce Villeroy & Boch, znaleźć można wśród nich blisko dziesięć różnych typów łyżek.

Jakie to łyżki?

Łyżki uniwersalne, do zupy – to najbardziej charakterystyczny i najpopularniejszy rodzaj łyżek, jakie znajdziemy w każdym zestawie sztućców. Jeśli zdecydujesz się na wspomniane wcześniej sztućce Villeroy & Boch znajdziesz wśród nich łyżki o różnorodnej stylistyce wykonania, pasujące zarówno do nowoczesnego, jak i bardziej tradycyjnego wystroju stołów. Łyżeczki do deserów – ten rodzaj łyżek również znajdziemy w większości kompletów sztućców. Takie łyżki są wyraźnie mniejsze od łyżek obiadowych. Są od nich krótsze i węższe. Łyżeczka do cukru – tego typu łyżki posiadają bardziej pojemną, lekko prostokątną miseczkę, co ułatwia nabieranie do nich produktów sypkich, właśnie takich jak cukier Łyżeczki do kawy – bardzo często mylone z typowymi łyżeczkami deserowymi. Jeśli jednak decydujemy się na markowe sztućce Villeroy & Boch, znajdziemy wśród nich specjalne rodzaje łyżeczek do kawy, zwykle mających węższą główkę niż klasyczne łyżeczki deserowe. Co więcej, w sprzedaży możemy znaleźć łyżeczki dedykowane konkretnym rodzajom kawy, na przykład łyżeczki do espresso lub latte. Łyżeczki do herbaty – to łyżeczki z nieco szerszą główką, co ułatwia wyjęcie z filiżanki torebki z herbatą. Łyżka wazowa – to duża łyżka do nalewania zupy, kompotu, ponczu lub innych produktów płynnych. Znajdziemy ją w wielu zestawach sztućców Villeroy & Boch. Oczywiście taką dużą łyżkę można kupić również oddzielnie. Łyżka do sosów – to specjalnie wyprofilowany rodzaj łyżki, który ułatwia nalewanie sosu bez ryzyka zaplamienia obrusu czy talerza. Łyżka do lodów – to specjalny rodzaj łyżki z długim trzonkiem, okrągłą główką i głęboką miseczką, co ułatwia nabieranie, a następnie serwowanie estetycznych porcji lodów.