Serwetki papierowe, czy flizelinowe?

Podczas ważnych uroczystości takich jak rocznice, wesela, urodziny, czy chrzciny na restauracyjnych stołach stosowane są zarówno serwetki papierowe jak i serwetki flizelinowe. Inne jest jednak ich zastosowanie oraz ozdobny charakter, jaki dzięki nim można osiągnąć.

Jakie serwetki wybrać i dlaczego?

W domu najczęściej stosuje się serwetki papierowe, bo są jednorazowe i niedrogie. Restauratorzy jednak muszą zwracać uwagę nie tylko na ekonomię, ale i design, klasę i elegancję z pozoru tak mało istotnych elementów jak serwetki. Istotne jest także trzymanie się zasad savoir-vivre, które całości ważnych wydarzeń nadaje jeszcze bardziej podniosłego charakteru. Z tego też powodu częściej wybierają serwetki flizelinowe. Poniżej przedstawiamy zalety jak i wady serwetek papierowych oraz flizelinowych. Serwetki flizelinowe jako dekoracja stołu w restauracji

Serwetki papierowe

Niewątpliwą cechą dodatnią serwetek papierowych jest ich jednorazowy charakter, dzięki czemu nie trzeba się martwić o ich pranie i prasowanie. Te serwetki niemal zawsze goszczą na restauracyjnych stołach, gdyż są po prostu praktyczne. Kolejną ich zaletą jest potrójna warstwa, dzięki czemu są dość grube. Ale! Nie są na tyle grube, by układać z nich fantazyjne wzory i formy. Komplikuje to także ich rozmiar, który zwyczajowo ma 33x33 cm. Na restauracyjnym stole – mimo pięknych i kreatywnych wzorów jakie posiadają – serwetki papierowe pełnia przede wszystkim praktyczną, a nie ozdobną funkcję.

Serwetki flizelinowe

Alternatywą dla nich są serwetki flizelinowe, które mierzą zwyczajowo 40x40 cm. Flizelina to włókno syntetyczne, które często wykorzystywane jest w krawiectwie, a od jakiegoś czasu flizelina stała się podstawą aranżacji stołu i zaczęto ją wykorzystywać jako serwetki. Ich podstawową zaletą jest grubość i sztywność, która sprzyja tworzeniu z nich nietypowych form. Mimo, iż serwetki flizelinowe są jedno warstwowe, to właśnie one idealne są do komponowania z nich rozmaitych kształtów – w zależności od danej okazji. Serwetki te są bardzo trwałe, a ich cena nie jest dużo większa w stosunku do serwetek papierowych. Ponadto trzeba zwrócić uwagę na ich istotną zaletę, którą niewątpliwie jest elegancja, która nie jest charakterystyką serwetek papierowych. Serwetka flizelinowa łączy w sobie atuty serwetki papierowej i materiałowej – posiada praktyczność papieru i wygląd imitujący materiał. Z tego tez powodu to właśnie ona staje się ozdobą restauracyjnego stołu i talerzy podczas istotnych wydarzeń i ceremonii.