Gotowanie to połączenie niesamowitej pasji i niezwykle praktycznych umiejętności. Ci, którzy opanowali trudną (lub według niektórych łatwą) udowadniają, że da się zrobić coś z niczego. Oczywiście niezależnie od tego, czy dopiero rozpoczynamy naszą przygodę z gotowaniem, czy mamy za sobą tysiące ugotowanych potraw i przyrządzonych posiłków, bez odpowiednich narzędzi nie będziemy w stanie nic przygotować. To jak ważne są dobre noże czy garnki możemy uświadomić sobie dopiero wtedy, gdy zajrzymy do kuchni profesjonalnych szefów. To właśnie oni w wywiadach i na szkoleniach utwierdzają nas w przekonaniu, że nie wystarczy sam talent, aby danie było dobre. Potrzebujemy najlepszych możliwych składników i przyrządów. My dzisiaj skupimy się na tych najważniejszych i opowiemy, czego w dobrej kuchni nie może zabraknąć.

Solidna patelnia - pierwsza linia gastronomicznego frontu

Patelnie żeliwne

Naszą podróż po kuchennych niezbędnikach zaczynamy oczywiście od znanej każdemu patelni. To na niej dzieje się z reguły najwięcej i to ona wymaga od nas największych umiejętności. Każdy, kto pamięta swoje kuchenne początki zna trud jakim jest opanowanie smażenia kończące się z początku z reguły w jeden, mało korzystny dla nas sposób. Tak jak od naszych umiejętności wiele w tej kwestii będzie zależeć od posiadanej patelni. Wybór odpowiedniej powinien być potraktowany poważnie, jeśli choć trochę dbamy o jakość pożywienia, które spożywamy. Do wyboru mamy kilka rodzajów patelni, chociaż wielu kucharzy sądzi,że to patelnie żeliwne stanowią trzon dobrej kuchni. Ciężkie i solidne, charakteryzują się dobrym rozprowadzaniem gorąca i trwałością, która pozwala im wytrwać latami. Dzięki temu patelnie żeliwne to doskonały zakup, którego nie może zabraknąć w naszej kuchni.

Dobrej jakości noże

Jak wiadomo, żeby podsmażyć czy ugotować trzeba z reguły pociąć i posiekać. Do tego zadania każdy kucharz ma swoje noże, które po wielu latach w kuchni zrastają się z właścicielem, tworząc nierozłączną parę. Warto więc uważać na to, co kupujemy i kupować z głową. Nie kierujmy się wyglądem, wybierzmy ergonomiczne narzędzie dobrze leżące w dłoni. W doborze noża wielką rolą ogrywa rodzaj stal użyta do wykucia. Wybierajmy tylko noże wykuwane, gdyż te wykrawane z blachy i innych pochodnych metalopodobnych materiałów nie nadają się praktycznie do niczego.

Fartuch - mundur kuchennego żołnierza

Ostatnim elementem, o który kucharz powinien zadbać, jest jego ubiór. Dobry fartuch jest ważny szczególnie w pracy, kiedy wykonujemy posiłki przez wiele godzin. Odpowiedni fartuch powinien wytrzymywać duże temperatury, być odpornym na plamy i możliwe jak najwygodniejszy. Warto szczególnie zwrócić uwagę właśnie na wygodę, gdyż będzie ona kluczowa przy pracy w tak ciężkich warunkach, jakie możemy spotkać w dobrej kuchni.